Fäbodsmör på syrad opastöriserad grädde
Bäst grädde får man om man separerar mjölken. Alternativet är att skumma av grädden. För bästa smöret skall gräddstrålen rinna lodrätt från separatorpipen.
- Tillsätt ca 1,5 % syrakultur. Låt grädden stå i ca 18-20 C ett dygn. Ställ sedan kallt i några dagar upp till en vecka. Tillsätt inte varm grädde i redan nerkyld.
- Sedan ska det kärnas och vid kärningen skall grädden hålla ca 15 grader.
- När smöret gått ihop och blivit en fast massa och kärnmjölken trängt ut är smöret färdigt för att tvättas.
- Kärnmjölken används som dryck, att baka på eller att använda som syrnings kultur i ost.
- Att tvätta smöret i kallt vatten tills all kärnmjölk är borta. Det är av största vikt för att få ett smör som inte härsknar.
- Pressa ur vattnet ur smöret. Väg och blanda i salt. Ca 1,3 msk/kg smör. Saltet bör inte innehålla jod.
- För att få en jämnare färg på smöret låt det vila en stund och älta in saltet en gång till. Annars är risken att smöret blir randigt.
- Smöret står sig ca en månad. Aktas för solljus.
- Viktigt att veta är att alla träsaker måste tvättas i först hetvatten sedan kallvatten för att träets porer skall stänga sig och smöret inte ska fastna.