Småost / Smulost – Gott, snabbt och enkelt
Det här exemplet är på 10 liter mjölk. Halvera om du bara ska göra lite till familjen.
Värm 10 liter mjölk till ca 94 grader. Tillsätt en halv kaffekopp ättika 12% under omröring. Stäng inte av värmen förrens du ser att mjölken delar sig. Blir ostmassa och vasse som skall vara väldigt gul. Kanske behövs några droppar mera ättika..
När det delat sig ta av det från värmen genast. Ös upp ostmassan med ett durkslag. Ös så du får med en del vassle. Spara även lite vassle till senare. Typ en kopp. Kyl ner ostmassan i vatten bad eller dylikt.
När den kallnat häller du av vassle men inte för mycket. Ta en engångshanske på handen eller väldigt rena händer och så smular du sönder ostmassan så den blir finfördelad. Om den känns torr häll tillbaka lite utav vasslen.
Nu är det dax och salta. En matsked till 10 liter mjölk kan vara lagomt. Men smaka dig fram.
Osten är nu klar. Vill man så kan man smaksätta med nästan vad som helst tex klippt gräslök, purjolök och dill eller svartpeppar.
Osten är en färskost och står sig ca två veckor i kylskåp. Väldigt god på knäckebröd, kex eller till grillat kött.
Tin Gumuns Karl-Tövåsens fäbod Rättvik